ANWB Streetwise op school

Praktische en interactieve verkeerslessen

Streetwise maakt leerlingen Den Boogerd wijzer

Goed meedoen in het verkeer is niet altijd makkelijk. Daarom stond woensdag 22 september in het teken van praktische en interactieve verkeerslessen voor alle groepen georganiseerd door ANWB Streetwise.

Veilig oversteken
In groep 1/2 werd op een speelse manier aandacht besteed aan het herkennen van verkeersgeluiden. Hoe klinkt een auto, vrachtwagen of hulpdienst? Het meest spannende was het oefenen met oversteken. In de klas werd een verkeerssituatie nagebootst. Als het verkeerslicht op groen staat, kun je via het zebrapad veilig naar de overkant gaan en moeten de auto’s voor je wachten. Het leek net echt voor de kleuters!

Gordels dragen
De leerlingen uit groep 3/4 leerden veilig oversteken tussen twee auto’s. Ook reden twee leerlingen om de beurt met de instructrice mee in een gele elektro-auto door de sporthal. Ze zaten veilig achterin in een kinderzitje. Ze kregen uitleg over het nut en noodzaak van gordels. Groep 5/6 leerde ook over het belang van gordels, maar dan in combinatie met de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg. Dit konden ze ervaren door zelf te remmen tijdens het meerijden op de bijrijdersstoel van een elektrische ANWB lesauto op het parkeerterrein naast de school.

Praktische fietsvaardigheid
Sommige kinderen onderschatten de gevaren van telefoongebruik op fiets. Het vasthouden van een telefoon tijdens het fietsen is bij wet verboden. De gevaren en gevolgen zijn met de leerlingen uit groep 7/8 besproken. Aansluitend trainden de leerlingen de praktische fietsvaardigheid. Ze fietsten een uitdagend parcours: slalommen, over schuine stukjes fietsen, over je schouder kijken en je hand uitsteken. Jasmijn, leerlinge groep 8 sluit af: “Het was een super interessante les. Ik snap nu beter waarom appen gevaarlijk is tijdens het fietsen.”

Sem, leerling groep 8: “Ik ben nu nog bewuster geworden. Over de remweg en de reactietijd wist ik nog niet veel, maar nu wel.”

(Bron: Bommelerwaardgids)